Achtzaamheid

Guus Went

Guus Went begeleidt meditatieretraites en mindfulnesstrainingen. Hij kwam in 1980 in aanraking met het boeddhisme. Sindsdien beoefent hij Vipassana-meditatie (Mahasi-methode). Begin jaren ’90 vond hij het tijd voor verdere verdieping. Hij leefde drie jaar als monnik in een Nederlandse boeddhistische gemeenschap en na zijn uittreden zeven jaar als medewerker. In 2001 maakte hij zich uit deze gemeenschap los. Kort daarop kwam grootschalig misbruik aan het licht en werd het hoofd van de organisatie gedwongen afstand te doen van al zijn functies. Vanaf 2007 is Guus zijn oefening weer gaan intensiveren. Sinds 2012 brengt hij jaarlijks twee tot drie maanden door in retraite in Myanmar of Nepal.

Retraites

Sinds 2011 begeleidt Guus Went 5-daagse Vipassana-retraites in het Duitse Kranenburg, net over de grens bij Nijmegen. Het zijn kleine groepen met ongeveer 10 deelnemers. Sinds 2016 begeleidt hij ook 10-daagse Vipassana-retraites, met assistentie van Jerome Stoel. Deze worden gehouden in Winterswijk voor maximaal 20 deelnemers. Twee keer per jaar begeleidt hij samen met Harriette Laurijsen in Kranenburg een weekend Yoga en Vipassana. Ook begeleidt Guus tegenwoordig retraites in het Verenigd Koninkrijk en in België.

Introductie

Guus geeft in Nijmegen drie keer per jaar een 8-weekse mindfulnesstraining MBSR ( Mindfulness Based Stress Reduction), een training die bestaat uit acht wekelijkse groepssessies en dagelijkse individuele oefeningen. Het is een intensieve introductie in meditatie en yoga met als doel het verminderen van stress. In bepaalde gevallen is ook individuele coaching mogelijk.

Guus Went wordt in zijn retraites en trainingen ervaren als authentiek, helder in zijn instructies en toegewijd in zijn begeleiding.