Achtzaamheid

Boeddha-Dhamma

Sayadaw U Pandita, In this Very Life. The liberation teachings of the Buddha. Boston, 1992. Wisdom Publications. ISBN 0-86171-311-7 (304 pag.)

In this Very Life - Nog in Dit Leven  . . . Dit boek is een transcriptie van de Dhamma-leringen die de Birmese meditatieleraar U Pandita heeft gegeven tijdens zijn eerste bezoek aan de Verenigde Staten in 1984, gedurende een retraite van drie maanden. Amerikaanse Dhamma-leraren van het eerste uur, zoals Goldstein, Kornfield en Salzburg, waren erbij. Een warm, krachtig en sprankelend boek, het belangrijkste dat ik ken. (Ook digitaal te lezen - zie onder.)

 

 

Sayadaw U Pandita, The state of mind called beautiful. Somerville (MA) USA, 2006. Wisdom Publications. ISBN 0-86171-345-1 (170 pag.)

Leringen in 2003 gegeven tijdens een maandretraite ter gelegenheid van de opening van het Forest Refuge retraitecentrum in Barre, MA. Bewerkster Kate Wheeler zegt over dit boek: ‘U Pandita schetst hier de breedte, diepte en rijkdom van de Theravada-traditie, van de leer van de Boeddha in het algemeen, met de pracht en praal van een volle maan. Het is een holografische presentatie waarin ieder element verbonden lijkt te zijn met alle andere.’

 

 Joseph Goldstein, Vipassana. Inzichtmeditatie als pad tot bevrijding. Rotterdam, 2001. ISBN 978 90 5670 047 8 (248 pag.)

Dit boek bestaat uit ruim zestig korte hoofdstukken met gedetailleerde, praktische instructies, die in iedere willekeurige volgorde gelezen kunnen worden. De auteur (1944) ging in de jaren '60 als lid van het Amerikaanse Vredescorps naar Thailand om de Westerse beschaving te brengen, en kwam met de Oosterse beschaving terug. In 1976 was hij een der oprichters van de Insight Meditation Society in Barre, Massachusetts, waar hij nog altijd lesgeeft.

 

  

Sharon Salzberg, Liefdevolle vriendelijkheid. Een ander perspectief op geluk. Rotterdam, 1998. ISBN 978 90 5670 009 X (208 pag.)

Het andere perspectief is dat we door een stille geest geluk in onszelf ontwikkelen en daarvoor niet afhankelijk blijven van andere mensen en dingen. Onaangename bejegeningen kwetsen ons niet en leren we met vriendelijkheid te beantwoorden. Wat niet hetzelfde is als ze goedkeuren of over ons heen laten lopen. Ook dit is natuurlijk een geleidelijk pad, en geen nieuwe norm. De auteur (1952) is mede-oprichter van de Insight Meditation Society en geeft er nog steeds les.

 

Toon #
Titel
Satipatthana Vipassana

De Mahasi-methode van Vipassana, zoals uiteengezet door Mahasi Sayadaw in 1951.

Practical Vipassana Excercises

De klassiek geworden basisinstructies van de Birmese meditatieleraar Mahasi Sayadaw (1904 - 1982).

Aanvullende instructies Mahasi methode

Aanvullende meditatie-instructies volgens Sayadaw U Vivekananda (Panditarama Lumbini), zoals deze gehanteerd worden tijdens de 5- en 10-daagse retraites. Engelstalig.

Mahasi's Manual of Insight in Engels vertaald

2016: de Amerikaanse Vipassana leraar Steve Armstrong heeft (samen met het internationale Vipassana Metta Foundation Translation Committee) het hoofdwerk van Mahasi Sayadaw (1904-1982) Manual of Insight (1944) in het Engels vertaald.

Andere boeken van Mahasi Sayadaw

Links van de website van de Engelse monnik Bhikkhu Pesala, gewijd in 1979 door Mahasi Sayadaw en U Janaka.

In this Very Life

In this Very Life - Nog in Dit Leven . . . Dit boek is een transcriptie van de Dhamma-leringen die de Birmese meditatieleraar U Pandita heeft gegeven tijdens zijn eerste bezoek aan de Verenigde Staten in 1984, gedurende een retraite van drie maanden. Amerikaanse Dhamma-leraren van het eerste uur, zoals Goldstein, Kornfield en Salzburg, waren erbij. Een warm, krachtig en sprankelend boek, het belangrijkste dat ik ken.

De weg gebaand

Zeer basale meditatie-instructies van de Burmese meditatieleraar U Pandita. Een helpende hand voor yogi's bij het interview met de leraar.

De geest scherp maken

Vipassana (inzichtmeditatie) vraagt om hulpmiddelen, zoals geslepen glas of een scherp mes. Die hulpmiddelen krijgen wij niet van buitenaf aangereikt, maar moeten we zelf ontwikkelen. In die zin lijkt deze meditatie op jezelf aan je haren omhoog trekken. Maar het is mogelijk de geest te ontwikkelen, zodat hij als een scherp mes onze vastgeroeste meningen doorsnijdt. Gedeelte van een lering die Sayadaw U Pandita (1921 – 2016) gaf op 28 december 2015 in de laatste 60-daagse Special Retreat voor buitenlanders die hij leidde.

Interview met U Pandita (Engels)

Uit Alan Clements' boek Instinct for Freedom. A book about Everyday Revolution - Finding Liberation Through Living (1996). Clements maakt zich hier tot tolk van veel westerlingen en stelt vragen zoals: 'Wat is non-dualiteit in het Pali?' maar U Pandita slaat zich er manmoedig en met verve doorheen. Het laatste deel van dit interview (p. 10 - 12) is door mij vertaald onder de titel Een ware vriend.

U Vivekananda (audio)

Audio-leringen (Engelstalig) van de Duitse monnik U Vivekananda, een van mijn leraren, het hoofd van Panditarama Lumbini.

Introductie: Access to Insight

De website van de Amerikaanse monnik Achaan Thanissaro (Metta Forest Monastery, San Diego, CA) vind ik rijk en toegankelijk. De Zoekfunctie ontsluit zowel leringen alsook vertalingen van oude teksten over een breed scala van onderwerpen.

Joseph Goldstein (audio)

Via deze link zijn bijna 500 'teachings' te beluisteren van deze Amerikaanse meditatieleraar.

Sleutel tot Inzicht

Een rijke bron van oorspronkelijke teksten in het Nederlands, vrucht van jarenlange arbeid door Peter van Loosbroek.

Startpagina Vipassana

Overzicht Vipassana-methodes (Mahasi, U Ba Khin, 'Western Movement'). Pali-teksten, boeken en locale groepen in Nederland en België.

Buddhanet e-books

Een rijke bron van teksten. Zie vooral onder Theravada Teachings en Theravada Buddhism.