Buitenstaanders over Birma

Journalisten

  • Ben van Raaij (De Volkskrant, 9 september 2017) stelt Ata Ullah voor, de oprichter van ARSA, Arakan Rohingya Salvation Army. En op 29 februari 2020 de historicus en vroegere VN-diplomaat Thant Myint-U.
  • De in Zweden geboren journalist Bertil Lintner komt sinds 1977 in Birma. Op 20 september 2017 verscheen in Asia Times zijn artikel The Truth behind Myanmar’s Rohingya insurgency. Zie een later artikel (17 december) in The Irrawaddy. En hier zijn standpunt op 28 september 2018.
  • Larry Jagan, Bangkok Post, 26 oktober 2017, beschrijft dat het ontwikkelingsplan voor Rakhine dat op 15 oktober 2017 door Aung San Suu Kyi is aangekondigd mede vorm krijgt door giften van vermogende zakenlieden. Ook geeft hij details over de verhouding tussen de burgerregering en de militairen.
  • Thaise senior-journalist Kavi Chongkittavorn in The Irrawaddy, 23 oktober 2018: ‘I don’t think the West understands Myanmar’. Volgens hem zijn de relaties tussen Thailand en Birma sinds 1962 nog nooit zo goed geweest, en kunnen beide landen heel veel aan elkaar hebben. Hij wijst ook op het belang van de relaties met China, Japan en de tien ASEAN-landen.

Wetenschappers

Tony Waters (1957), is hoofd van het Institute of Religion, Culture and Peace aan de Payap Universiteit in Chiang Mai, Thailand en hoogleraar Sociologie (met verlof) aan de California State University, Chico. Hij maakt de vergelijking tussen de koloniaal zoals George Orwell die beschrijft (Burmese Days, 1934) en de hedendaagse INGO-werker in Myanmar. (The Irrawaddy, 5 april 2019).

In dit artikel (The Irrawaddy, 29 augustus 2019) plaatst hij vraagtekens bij het realiteitsbesef van UN en NGO’s wat betreft de vrijwillige terugkeer van de ‘Rohingya’ naar Myanmar, en bespeurt hij bij de internationale buitenstaanders een gebrek aan moreel invoelend vermogen.

Na lezing van het boek Miss Birma (Charmaine Craig, 2017) maant hij in een recensie in The Irrawaddy, maart 2020 opnieuw de Westerse betweters tot wat meer bescheidenheid.

Op 25 april 2020 wijst hij in The Irrawaddy op de bijdrage aan het internationale recht die Aung San Suu Kyi leverde in en door haar toespraak voor het ICJ in Den Haag in december 2019.

Michal Lubina, The Moral Democracy. The Political Thought of Aung San Suu Kyi. Krakow, 2019. Recensie in The Irrawaddy, 2 november.

Documentaire

Karen Stokkendal Poulsen (Denemarken) maakte de 55 minuten durende documentaire On the Inside of a Military Dictatorship.

Alan Clements

Dhammatalk van Alan Clements, 19 maart 2018, in Vancouver, Canada, over zijn relatie met Birma vanaf 1972.

Over zijn monnikschap onder Mahasi Sayadaw en Sayadaw U Pandita (1977-1984), zijn boek Aung San Suu Kyi: the Voice of Hope (1997), zijn verbanning tot 2012, en zijn (in september 2020 uitgekomen) boek Aung San Suu Kyi and the Voices of Freedom. De grootste Voice of Freedom noemt hij de woorden van Sayadaw U Pandita over Reconciliation. Dhamma in actie: juiste spraak, met de juiste intentie, de juiste toon, op het juiste moment, en het dan ook nog kunnen verdragen als je niet begrepen wordt.

Inleiding, trailer en anderhalf uur durend interview met Insight Myanmar waarin Alan spreekt over Mahasi Sayadaw, Sayadaw U Pandita, Aung San Suu Kyi en de toekomst van Birma (februari 2020).

Diplomaten

  • In The Irrawaddy (Birma), 19 oktober 2018, is de Japanse ambassadeur er zeer stellig in dat economische sancties naar Birma door de Europese Unie volslagen nonsens zijn.
  • Derek Tonkin (1929), een vroegere Britse ambassadeur in Vietnam, Thailand en Laos, geeft een goed overzicht in dit artikel van eind 2015. Hij is de geestelijke vader van het archief Network Myanmar, waarin hij een ongelofelijke hoeveelheid historisch en actueel materiaal aanbiedt.
  • Gert Rosenthal, vroeger minister van Buitenlandse Zaken van Guatemala, publiceerde op 29 mei 2019 een intern VN-rapport waarin hij stelt dat de Verenigde Naties vanaf 2010 grote fouten maakten in Birma, door onderlinge strijd tussen VN-afdelingen en wantrouwen jegens de Birmese overheid. Derek Tonkin (zie boven) wijst op enkele onnauwkeurigheden in dit rapport.