Achtzaamheid

Vipassana / Mindfulness retraites

Mindfulness

Mijn Vipassana - leraar Sayadaw U Pandita (Myanmar, 1921 - 2016) definieerde mindfulness als volgt:
mindfulness is de observatiekracht van de geest, die het mogelijk maakt een object eenvoudig en helder te ervaren, ZONDER EROP TE REAGEREN.

Vipassana

In een Vipassana-retraite volgens de Mahasi-methode wordt die observatiekracht ontwikkeld in een kader van vijf vermogens: vertrouwen, inspanning, mindfulness (achtzaamheid), concentratie en (intuïtieve) wijsheid. Ethisch heilzaam gedrag ligt aan deze ontwikkeling noodzakelijk ten grondslag.

Als we aldus pro-actief te werk aan, gaan we een toenemende zuiverheid ervaren. Daar krijgen we plezier in – een plezier dat van een hogere orde, waardevoller blijkt te zijn dan zintuiglijke genoegens. Daarmee hebben deze retraites een grote invloed op het dagelijks leven.

Een praktische inleiding tot de Mahasi-methode is te vinden in de Basisinstructies en Aanvullende Instructies.

5 dagen, 10 dagen of langer?

10-daagse retraites volgens de Mahasi methode zijn te volgen bij Guus Went in Winterswijk Kotten. Hij wordt daarbij geassisteerd door Jerome Stoel. De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers. Guus geeft daarnaast 5-daagse retraites in Kranenburg (Dld.), voor groepen van maximaal 10 deelnemers. Wie langer dan 10 dagen de Mahasi methode wil beoefenen wijst Guus door naar buitenlandse leraren. Zie ook de Vipassana Startpagina.

Nieuwsbrief

Schrijf in voor de halfjaarlijkse Nieuwsbrief en ontvang komend voorjaar de Nieuwsbrief Guus Went 2019-1.