Achtzaamheid

LANGERE VIPASSANA RETRAITES

Wie langer dan 10 dagen in retraite wil volgens de Mahasi-methode, is aangewezen op leraren in of uit het buitenland. Hieronder een overzicht.

Toon #
Titel
Dhamma Group Brussels

Vipassana-retraites in de Birmese Mahasi-traditie in Dhammaramsi Meditation Centre te Rivière (tussen Namen en Dinant). Hier geven Birmese monniken les die zijn opgeleid door U Pandita. Dank zij de vrijgevigheid van het echtpaar dat eigenaar is van dit centrum, zijn de verblijfkosten hier maar ongeveer de helft van wat in Nederland gebruikelijk is. 30 juni - 13 juli: Sayadaw U Nanujjota (Myanmar, hoofd IBMC, Kathmandu, Nepal). Zie ook de Facebookpagina.

Satipanya Buddhist Retreat, Wales

Centrum op de grens van Engeland en Wales met Vipassana-retraites o.l.v. de Engelse monnik Bhante Bodhidhamma in de traditie van de Birmese leraar Mahasi Sayadaw. Sinds 2015 begeleid ik hier ieder jaar in april een 8-daagse retraite.

30 juni - 16 september: Mahasi Zomerretraite (Bhante Bodhidhamma).

Saraniya Dhamma Meditation Centre (Manchester)

Dit is het enige Panditarama-centrum in Europa. Er verblijven twee Birmese monniken: Sayadaw U Vizawdabhivamsa en Sayadaw U Kovida (1978). De website is niet actueel, maar de Facebookpagina is dat wel. Retraites: Zomerretraite 19 - 27 augustus; Kerstretraite 22 december - 1 januari. Individuele retraites zijn mogelijk van enkele dagen tot een maand.

Pian dei Ciliegi

Pian dei Ciliegi (Hof der Kersen) is een retraitecentrum in de heuvels bij Piacenza in Noord-Italië. Heel geschikt voor een eerste kennismaking in Europa met leraren uit Azië. 1 - 10 juni: Sister Virañani (VS, Myanmar) introductie Metta-meditatie; 15 - 24 juni: Bhante Bodhidhamma (Engeland) Mahasi-retraite; 2 - 12 juli: U Vivekananda (Duitsland, Nepal) Mahasi-retraite; 3 - 17 augustus: Bhante Sujiva (Maleisië).

Startpagina Vipassana

Overzicht Vipassana-methodes (Mahasi, U Ba Khin, 'Western Movement') en retraites. Pali-teksten, boeken en locale groepen in Nederland en België.

Panditarama Lumbini

Centrum in de geboorteplaats van de Boeddha (Lumbini, Nepal) onder leiding van Sayadaw U Vivekananda (Duitsland) en de Birmese non Sayalay Bhadda Manika. Beiden zijn leerlingen van U Pandita (Birma), de opvolger van Mahasi Sayadaw (1904-1982). U Vivekananda is ieder jaar in april, mei en juni in Europa, Australië of de VS om les te geven, en Daw Bhadda Manika gaat in het voorjaar vaak naar Maleisië of Indonesië. De rest van het jaar kan men in dit centrum zo lang men wil terecht. Hier ben ik in 2011, 2015 en 2016 geweest. Zie ook de Facebookpagina.

Mahasi Sasana Yeiktha

Het sinds 1950 bestaande Mahasi-centrum in Yangon, waar Mahasi Sayadaw tot 1982 heeft onderwezen, en vervolgens Sayadaw U Pandita tot 1990. Sinds 2016 biedt men jaarlijks in januari-februari twee 14-daagse Wisdom of Mindfulness Retreats voor Engelssprekenden.

Panditarama Forest Meditation Centre

Woudcentrum in Myanmar (Birma), opgericht door Sayadaw U Pandita (1921 - 2016). Van 1 december 2017 tot 31 januari 2018 vindt hier de 19e Special Retreat voor buitenlanders plaats o.l.v. leerlingen van Sayadaw U Pandita. Ik ben er vanaf 2012 viif winters geweest en kan dit zeer aanbevelen, ook nu Sayadawgyi er niet meer is. Zie mijn verslagen uit 2012-13 en 2015-16 onder de knop 'Achtergronden'.

Tathagata Meditation Center (TMC)

Meditatiecentrum in San José, California, opgericht in 1991 door Vietnamese Amerikanen. Hier wordt de Mahasi-techniek beoefend en onderricht zoals U Pandita deze onderwijst. U Thuzana, het hoofd van dit centrum, komt jaarlijks in het Centrum Dhammaramsi in België (zie hierboven).