Achtzaamheid

Stilteweekend met Vipassana

rivendelkranenburg.jpgWie ooit een 8-weekse Mindfulnesstraining heeft gevolgd, heeft meestal ervaring met een Stiltedag van 6 uur. Dit weekend is een heel goede volgende stap. In dit weekend duurt de stilte van vrijdagavond tot zondagmiddag 12.00 uur. Er zijn afwisselend sessies van lopende en zittende meditatie en daarnaast drie yoga-sessies.

De meditatie die wordt onderwezen is Vipassana volgens de Mahasi-methode. Dit weekend kan daar een goede kennismaking - of verdieping - mee bieden.

In de Mahasi-methode worden - net als in de 8-weekse Mindfulnesstraining - zittende meditatie, lopende meditatie en dagelijkse activiteiten als alle drie even belangrijk beschouwd. Het is de bedoeling om hierin tijdens het weekend van het opstaan tot het naar bed gaan heel strikt te zijn. Maar inspanning betaalt zich uit, en je zult in je dagelijks leven oogsten naar wat je in je retraite zaait.

De meditatie wordt begeleid door Guus Went, de yoga door Marc Lenten.

Guus Went begeleidt sinds 2011 5-daagse Vipassana-retraites en sinds 2016 ook 10-daagse retraites, volgens de Mahasi-methode. Zelf oefent hij iedere winter 60 dagen in Myanmar of Nepal.

Marc Lenten werkt als leerkracht op een basisschool en sinds 2011 ook als Mindfulnesstrainer. Hij heeft een opleiding gevolgd tot yoga-docent. Yoga beoefent hij dagelijks. Eenmaal per jaar doet hij een 5-daagse Vipassana-retraite, de laatste jaren steeds bij Guus Went.

Er is in Rivendel Kranenburg plaats voor maximaal 9 deelnemers, op drie 1-persoons kamers en drie 2-persoons kamers.

 

Data:

vrijdag 7 september 15.30 uur - zondag 9 september 15.00 uur; Rivendel, Hövel 13, 47559 Kranenburg, Duitsland (zie afbeelding)


Programma:

Na je aankomst rond 15.30 uur kun je je installeren in je één- of tweepersoonskamer. Je kunt best ook eerder komen, je bagage achterlaten en een wandeling maken door de fraaie omgeving. Om 16.00 uur beginnen we met een algemene inleiding. Om 18.00 uur is er een eenvoudige ontvangst-maaltijd van soep en brood. Om 18.30 uur zijn er begininstructies. Om 19.30 gaat de stilte in en vervolgen we met de eerste meditatiesessie.

Op de tweede dag, die om 5.00 uur begint, zijn er twee maaltijden: ontbijt om 7.00 uur en een warme maaltijd om 12.00 uur. Om 17.30 uur is er bouillon of thee. De hele dag wordt doorgebracht met afwisselend zittende en lopende meditatie. Daarnaast is er 's morgens en 's middags een yoga-sessie. Om 18.00 uur worden er aanvullende Dhamma-instructies gegeven.

Zondagochtend breng je in 15 minuten individueel verslag uit van je oefening bij de begeleider. Ook die ochtend is er een yoga-sessie. Om 12 uur verbreken we de stilte. Om 14.00 uur is er een laatste Dhamma-instructie, waarna we om 15.00 uur huiswaarts gaan.


Kosten

Verblijf en begeleiding: 2-persoons kamer € 220 (incl. BTW), 1-persoons kamer € 250 (incl. BTW).


Aanmelding:

Per e-mail. Daarna maak ik een afspraak met je voor een telefonisch kennismakingsgesprek.

Bereikbaarheid

- Per fiets: vanaf station Nijmegen ongeveer een uur fietsen.
- Per OV: vanaf station Nijmegen bus 58 naar Kleve/Emmerich (.28 over ieder heel uur): uitstappen in Kranenburg, Galgensteeg, dan nog 25 minuten lopen.
- Per auto: zie Googlemaps. Je kunt je bagage bij Rivendel achterlaten. Parkeren op de parkeerplaats 200 meter terug op de hoek Galgensteeg/Genneperweg - Hövel